top of page

Martin Gelin

  • Samhälle & Politik

  • Informationskriget

  • AI

  • Supervalåret & USA

Martin Gelin är mångårig USA-korrespondent och prisbelönt författare, med lång erfarenhet av utrikespolitik och Silicon Valley. Som politisk analytiker för Dagens Nyheter är han en välkänd journalistisk profil, som ofta hörs i P1, SVT och TV4. Martin har skrivit de Augustprisnominerade reportageböckerna Den amerikanska högern och Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris (med Karin Pettersson), och tilldelades Johan Hansson-priset och Stockholmspriset för sin debutbok om Barack Obama, Det amerikanska löftet. Martin har även skrivit för internationella medier och kommenterat amerikansk politik, teknik och klimatfrågor för bland annat New York Times, The Guardian, Bloomberg, Foreign Policy, Slate, BBC, CNN, NPR.

 

Föreläsningar

 

Martin föreläser om de kriser och möjligheter som just nu präglar både politiken, demokratin och tekniken. Han försöker fördjupa vår förståelse av samtiden genom gedigen research, unika insikter och minnesvärda, självupplevda erfarenheter.

 

I föreläsningarna om AI och demokratin tar han oss med till sina besök hos världsledande AI-företag som Microsoft och OpenAI, såväl som i nära samtal med forskare på Harvard och Stanford. Du får en förbättrad förståelse för den nya teknikens möjligheter och risker.

 

I sin föreläsning om ”soft power” riktar Martin vårt fokus mot den mjuka makt som ryms i ett lands idéer och värderingar, i universitet, kultur, innovation och civilsamhälle.

 

Martin Gelin har tidigare föreläst på (i urval) Columbia University, New York University och Personal Democracy Forum, samt på litteraturfestivaler och konferenser i Hongkong, Indien, Taiwan och Washington DC.

"Journalistik på hög internationell nivå."
Fokus 

bottom of page