top of page

Därför måste vi öka vår kunskap om hormoners påverkan på hjärnan

Katarina Wilk är författaren och föreläsaren som åker land och rike runt för att sprida den senaste forskningen om hur hormoner påverkar kvinnors hjärnor och mående. För idag vet vi att arbetsgivare som investerar i ökad kunskapen om klimakteriet kan få ner sjukskrivningstalen hos sina medarbetare.


Vad ser du för utveckling just nu inom vården för kvinnor? 


Det känns som att kunskapen börjar landa och att fler och fler inom vården ändå förstår att det skulle kunna vara förklimakteriet när en kvinna 40+ kommer sömnlös, ångestfylld och gråtande till sin vårdgivare.


Kommuner och företag anlitar dig för att minska feldiagnostiseringar som leder till stegrande sjukskrivningstal för kvinnor. Hur hjälper du dem?


Genom att kunskapssprida om en kvinnas hjärna och den nya forskningen som har kommit vill jag få dem att få en ökad kunskap och förståelse. På så sätt kanske både arbetsgivare och arbetstagare kan tänka till en eller två gånger innan man når utmattningsstadiet. Kommunerna har gått i bräschen i detta, och de som var tidiga kan nu se tydliga effekter. Partille kommun som var först ut delade för en tid sedan en rapport med ett slående resultat. Kommunerna tar sitt ansvar för att minska sina sjukskrivningstal, men än så länge har inte jättemånga företag fattat vitsen att sprida klimakteriekunskap. Kanske har de inte sett Partille kommuns siffror svart på vitt. Att sjukskrivningstalen faktiskt minskar på riktigt


Det ryktas att du har tagit fram en helt ny föreläsning, “Jakten på den försvunna diagnosen“. Vad handlar den om? 


Den handlar först och främst om hormonhjärnan, dvs vad som händer i en kvinnas hjärna i förklimakteriet. Forskningen har kommit i fatt och idag står det rätt klart att hormonerna påverkar vår hjärna mer än vad vi har kunnat ana. Vi kan uppleva kognitiva svårigheter, koncentrationssvårigheter, svårigheter att reglera stress och behålla fokus. Utmattningssyndromsbegreppet är också mer och mer ifrågasatt eftersom evidensen för vad det egentligen är, är väldigt vag. Jag tror att man kan mota en utmattning i grind om man bara visste vad hormoner gör med ens hjärna. Det har också visat sig att förklimakteriet kan utlösa ADHD-liknande symtom vilket är intressant för diagnoserna av kvinnor 40+ exploderar men forskningen om det verkligen är ADHD eller om kvinnorna är i förklimakteriet existerar ej. 


"Forskningen har kommit i fatt och idag står det rätt klart att hormonerna påverkar vår hjärna mer än vad vi har kunnat ana."

Hur ser din drömvärld ut om fem år från nu? Min drömvärld är att gynekologer, psykologer och även endokrinologer skulle arbeta tillsammans på något sätt. Det skulle också vara fint om det blev en ny inriktning på läkarlinjerna. Att man kunde välja neuroendokrinologi som specialitet. Då skulle vi råda bot på både sjuksrivningsepidemin vad gäller utmattning men även eventuella feldiagnosticeringar vad gäller ADHD. 


Om du skulle ge oss kvinnor ett enda råd, vilket skulle det vara?


Lyssna inte på experterna bara för att de viftar med ett leg. Lyssna inte på mig heller. 


Men, nu har du ju gett oss massa kunskap i en hel intervju. Hur menar du egentligen..?


Jag menar att man måste ta till sig all kunskap som finns och bilda sig en egen uppfattning. Av oss självutnämnda experter, av läkare, av det man läser osv. MEN sen måste man tänka kritiskt. Finns det något här som kanske motsäger sig självt? Varför säger den ena si och den andra så? Tyvärr lever vi ett samhälle där tusen röster hörs inom ett område. Då får man se sig själv som en "gallrare". Det här tar jag till mig, det här väljer jag bort. Och sen ta ett beslut för vad som känns bäst. Forskningen är också väldigt komplex. Man måste alltid ha i åtanke hur studierna är konstituerade och vem som står bakom dem. 



Katarina Wilk


Författaren och föreläsaren Katarina Wilk brinner för att sprida den senaste forskningen inom kvinnohälsa och hur våra hjärnor påverkas av hormonsvängningar som ofta leder till feldiagnostiserade utmattningssyndrom och sjukskrivning. Idag vet vi att perioden av förklimakterie kan pågå under ett tiotal år, och att våra hjärnor i allra högsta grad påverkas då åtta av tio kvinnor upplever en försämring i sitt psykiska mående. Cirka 80 procent av alla sjukskrivna för stress och psykisk ohälsa är kvinnor. 


Comentarios


bottom of page