Därför blev det en bok, men inte så mycket betong
- BYWRTRS Redaktion
- 2 apr.
- 4 min läsning
Uppdaterat: 3 apr.
Författaren och föreläsaren Klas Fjärstedt är aktuell med nya boken Tänka Göra-Effekten, som bygger på att vi ska se vår organisation som en trädgård snarare än en fabrik. På bara fem månader gick Klas från att börja skriva till att ha en utgiven bok tillgänglig i handeln. Här är del 1 i vår serie som ger dig Klas bästa knep.
Tänka Göra-Effekten är min första bok. Den har tagit mig tio år plus fem månader att skriva. En bok består av en övergripande idé, en disposition och stor mängd text (i den här boken cirka 46 000 ord). Det i sig är ingen garanti för att den blir läslig men det är en förutsättning för att den ska kunna bli det. Läsbarheten är upp till författaren att försöka skapa och läsaren att avgöra. ”Producers innovate, customers validate” – som i vilken form av produktutveckling som helst.
Flera av texterna i min bok har från början tillkommit under kvällar och helger de senaste tio åren i form av framför allt blogginlägg och inlämningsuppgifter på olika universitet och högskolor. Medan den övergripande idén och dispositionen inklusive en hel del bearbetning odlades fram under fem månader vintern år 2024–2025.
Det saknas inte tips på hur man skriver en bok. En sökning på internet eller en interaktion med ChatGPT kan ge handfasta råd. Ofta vet vi vad som krävs men cirklar ändå kring råden för att se om det kanske finns någon oupptäckt magisk formel som ska ge svaret på hur man gör för att först tillverka alla orden och sen sätta ihop dem till läsbara meningar, stycken, kapitel och till slut en bok. Det finns givetvis ingen sådan formel, det finns egentligen bara enträget arbete. Det vill säga tänka och göra.
Den bok om skrivande som jag har inspirerats mest av är Att skriva av Stephen King. Bland hans råd är det framför allt ett par jag har tagit till mig och de linjerar väl med hur jag lär mig, vilket i sin tur sammanfattas i det citat av Gerd Langeland Dale jag återger i inledningen till min egen bok Tänka Göra-Effekten.
“Det ord som man bara hör en gång är svårt att uppfatta. Hör man det flera gånger i olika sammanhang blir det klarare. Men det hänger fortfarande bara i en tråd – den akustiska. Används ordet i läsning får det ytterligare en tråd. Och i skrivandet en till. Om det används i tal och tanke får det flera trådar.” - Gerd Langeland Dale, norsk författare och forskare med fokus på läs- och skrivsvårigheter hos ungdomar och vuxna
Är cirkeln på väg att slutas månne? Här är mina favoritråd från Stephen King:
Läs mycket och skriv mycket.
Stäng dörren när du skriver. Skapa din egen skrivarlya.
Ta skrivandet på allvar. Skrivande är ett hantverk som kräver disciplin och hårt arbete, inte bara inspiration.
Redaktören har alltid rätt. (Det här rådet dyker upp i förordet till den utgåva av Att skriva som utkom år 2000.)
Råd 1 har jag applicerat de första tio åren, då jag framför allt har skrivit blogginlägg och skolarbeten på kvällar och helger. När det kommer till läsning har jag alltid med mig en bok.
King skriver: ”Läsandet är författarskapets skapande mittpunkt. Jag har alltid en bok med mig och det finns oftast en stund över för att kasta sig in i läsandet. Men man måste lära sig att läsa i små klunkar likväl som att häva i sig. Väntrum är naturligtvis som gjorda för läsning. Liksom teaterfoajéer, långa snabbköpsköer …”.
Magin i de små klunkarna!
Jag har haft 36 minuters tunnelbanefärd tur och retur till jobbet de senaste åren vilket kan verka lite för läsning, men på en arbetsvecka blir det 180 minuters fokuserat läsande, på en månad 720 minuter! Och det bara genom att ha med en bok på tunnelbanan eller bussen. Många lästimmar har jag också samlat ihop när jag väntat medan barnen har haft aktiviteter (förutom fotboll där jag är engagerad) eller när jag ”övervakat” deras lek i parken. Glöm inte (den fysiska) boken!
Råd 2, 3 och 4 har jag adderat nu, de senaste fem månaderna. Det räcker inte att tänka på och prata om att skriva en bok, man måste göra det också.
När jag skrev den här texten tidig vår 2025 blev jag nyfiken på att ta reda på när jag köpte Kings Att skriva. Jag klickar därför in hos min internetbokhandel för att spåra köpet. När jag får fram ordern upptäcker jag att jag vid samma tillfälle köpte Stora betongboken – 100 projekt från prova på till proffs av Malena Skote.
Den 26 juni år 2017 kl. 16:01 klickade jag hem de två böckerna. Gissningsvis tänkte jag mig något sorts sommarprojekt med betongboken.
Hur många betongprojekt har det då blivit sedan år 2017? Noll (0). Men det har blivit en bok skriven! Det räcker inte med att köpa boken, man måste läsa den också och sen göra. Tänka Göra-Effekten helt enkelt.
Stora betongboken köpte jag bara. Den är säkert jättebra men motivationen att gjuta betong har liksom inte infunnit sig. Än.
Klas Fjärstedt
Klas Fjärstedt är en uppskattad föreläsare och utbildare med lång erfarenhet inom förändringsledning - både som ledare och chef. Klas har utbildat tusentals personer i agilt arbetssätt och ledarskap. Med en kreativ, jordnära och lösningsorienterad inställning vill han inspirera oss till nya tankesätt som ger starka resultat i en föränderlig värld.
Comments