5 oslagbara tips för manusredigering med AI
- Nina Modig
- 27 maj
- 5 min läsning
Nina Modig är författaren med en doktorsexamen i bakfickan. Att lustdrivet växla mellan populärvetenskapliga faktaböcker och relationsdriven feelgood i skrivandet är för Nina ingen konflikt. Oavsett manus väntar dock alltid redigeringsarbete och där har hon utforskat vilken hjälp det går att få av ChatGPT. I två artiklar bjuder Nina på sina 5 bästa knep - del 1 med fokus skönlitteratur.
"Jag har skrivit det här blogginlägget helt utan hjälp av automatisk stavningskontroll!" Det är en fras man sällan hör någon uttala med stolthet i rösten. Däremot diskuteras användandet av AI-verktyg för textskapande och redigering flitigt.
Men är egentligen hjälpen av AI enbart förkastlig? Eller ganska så smart?
Inom akademins värld är chanserna att publiceras i ansedda tidskrifter lika med noll om du ens viskar de två bokstäverna A och I i följd. I andra kretsar stoltserar personer med hela böcker skapade av AI-verktyg. Från tidigare bokprojekt vet jag att redigering är ett omfattande jobb. När jag nu redigerar mitt nästa skönlitterära manus – en feelgoodroman om Nora, som letar efter vägen tillbaka till livet efter en livsomvälvande händelse - har jag därför undersökt om AI kan erbjuda några genvägar i processen.
Snabb, hjälpsam och ibland lite dum
Låt oss börja med det bästa – med ChatGPT vid din sida blir redigeringsarbetet mindre ensamt. Hurdå?
Jo, oavsett vilken tid på dygnet jag ”väckt upp” verktyget så har det outtröttligt filat på mening efter mening i mitt manus tillsammans med mig. Det har också visat sig vara ett oväntat bra bollplank när jag mitt i natten funderat på hur Nora skulle beskriva den begagnade husbilen hon ger sig ut på äventyr i, eller vilken musik hon troligtvis spelar i bilen.
Och när jag väl förlorat mig i texten klagade ChatGPT varken på hunger eller behovet av att gå på toaletten. Den är en kollega som aldrig tröttnar, aldrig går hem och som gärna försåg mig med 27 alternativ på maträtter för en grekisk måltid när jag hade behov av det.
Det bästa är faktiskt att behandla den som just en skrivkollega. Med stor sannolikhet kommer du inte få den hjälp du vill ha på första försöket. Du och verktyget behöver helt enkelt bekanta er med varandra. Du behöver tydligt uttrycka vad du menar med att ”putsa” texten och vilken typ av feedback du vill ha och då kommer den att göra sitt bästa för att uppfylla dina önskemål.
Men, det finns begränsningar i vad du kan förvänta dig av ChatGPT. Hoppas du på att ladda upp ditt råmanus, luta dig tillbaka med en härlig kopp te och sedan komma tillbaka till en slipad roman så kommer du att bli besviken. ChatGPT kan glatt hyvla bort de finurliga uttryck du putsat på med nagelfil i timmar och ersätta dem med standardfraser eller överdrivna floskler. Och ber du om en förkortad variant av manuset så kan den koka ner dina 120 000 ord till tio meningar och anse sig klar.
"ChatGPT är helt okänslig för hur många timmar vi har lagt ner på enskilda meningar eller scener och det är just det som gör den värdefull."
Men efter en hel del testande har jag fått god hjälp av ChatGPT med:
Feedback från testläsare utan dröjsmål
Att få någon annans ögon på sin text är ovärderligt. ChatGPT ställer gärna upp och låtsas vara vem som helst – redaktör, bokhandlare, läsare – och ger dig återkoppling ur deras perspektiv. Jag lät verktyget skapa en egen ”panel” av testläsare för mitt feelgoodmanus: där fanns Jonas Lund, 60 år, tidigare redaktionschef och numera handledare för författarutbildningar, och Hanna Lind, 36 år, feelgoodpoddare med förkärlek för kvinnliga huvudpersoner med känslomässig svärta.
Du kan välja vem du vill ha i din panel – och vad du vill att de ska fokusera på: karaktärsutveckling, tempo, trovärdighet eller scener som känns platta. Dessutom kan du ange hur ”snäll” eller rak återkopplingen ska vara.
”Kill your darlings” utan gråt
Vi har alla formuleringar och sätt att uttrycka oss på som vi älskar lite för mycket. ChatGPT är helt okänslig för hur många timmar vi har lagt ner på enskilda meningar eller scener och det är just det som gör den värdefull. Den är riktigt vass på att hjälpa dig se vad som bromsar tempot eller blir övertydligt.
Och, det bästa är att det till slut ändå är du som är författaren och bestämmer. Du kan strunta i precis allt ChatGPT föreslår utan att den blir det minsta förnärmad.
Less is more eller More is less
När du jobbar med att putsa text är min erfarenhet att ju längre texten är som du ber den bearbeta desto mindre kommer den att hyvla bort. Så vill du vara säker på att den jobbar igenom varje mening och stycke så finns det en poäng att ta ett kapitel eller del av kapitel i taget. Fortsätter du dessutom arbetet i samma ”chattråd” i verktyget kommer ChatGPT att minnas all text som den bearbetat tidigare och ta hänsyn till det i arbetet.
Tempuskris? Inget problem för robotredaktören
Hur frustrerande är det inte att inse att du råkat skriva halva kapitlet i fel tempus eller med fel berättarperspektiv? Men det är faktiskt ett problem som ChatGPT tycker är busenkelt. De felen fixar den på några sekunder så du kan ägna dig åt roligare saker, som om din huvudperson ska tacka ja till den där extra drinken i baren eller inte.
När inspirationen övergett dig vid tangentbordet
Ibland kör man fast. Du vet vad du vill uppnå men inte exakt hur du ska ta dig dit. Det kan du som tur är bolla med ChatGPT. Du kan exempelvis be ChatGPT föreslå fem alternativa handlingsutvecklingar från en scen. Sällan passar förslagen rakt av, men de hjälper dig ofta vidare i tankeprocessen genom att kickstarta din fantasi. Ringer telefonen? Får Nora se en älg i verkligheten? Översvämmas husbilens toalett? Ramlar locket på kryddburken av så all mat blir oätlig? Vilka idéer som hamnade i manus kan jag tyvärr inte avslöja förrän boken släpps… Så är det förkastligt eller smart att redigera ett bokmanus med hjälp av AI vid din sida?
Jag skulle säga smart så länge du styr processen. För hur mycket hjälp du än får, är det fortfarande bara du som vet vad du vill säga med historien och vilka idéer som inte kan kompromissas bort. Men med AI som din skrivkollega, inte din ersättare, kan du komma långt och ha mycket roligare längs vägen.
Nina Modig
Föreläsaren och logistikexperten Nina Modig är välkänd för att göra det komplexa enkelt och inspirerande. Hon har skrivit den populärvetenskapliga boken "Bättre logistik helt enkelt" som guidar läsaren i att skapa bättre flöden i både privatliv och jobb. Feelgoodromanen "Byrån för ökade livsupplevelser" kom 2023, och framåt är hon aktuell med sin andra skönlitterära bok "Stjärnor på havets botten" om Nora som efter en dramatisk vändpunkt i livet sakta hittar vägen tillbaka igen.
Comments